Cholesterol
Wat is cholesterol?
Cholesterol is a substance that mainly is created by the body itself and partialy gets extracted from food. It's a greasy substance that flows through the blood vessels. Cholesterol has a 'good' (HDL) and 'bad' (LDL) variation. Bad cholesterol can stick to your blood vessel walls, causing constrictions and increase of blood pressure. This heightens your risk for heart- and vascular disseases.
Source: Gezondheid en wetenschap.be
Source: Hartwijzer.nl
Wanneer heeft u een te hoge cholesterol?
U heeft een te hoge cholesterol als de waarden na een nuchter bloedonderzoek afwijken van deze waarden:
- LDL-cholesterol: < 115 mg/dL
- HDL-cholesterol bij mannen: > 40 mg/dL
- HDL-cholesterol bij vrouwen: > 45 mg/dL
- Totale cholesterol: < 190 mg/dL
Source: Gezondheid en wetenschap.be
Wat moet ik nu doen?
Bij een te hoge cholesterol moet u uw voedingspatroon aanpassen. Dit kan met de volgende tips:
- vul uw brood- of warme maaltijd aan met rauwe groenten zoals een halve avocado, tomaat of wortel
- eet 2 à 3 stukken fruit per dag, na de maaltijd of als tussendoortje
- drink halfvolle melk
- eet halfvolle yoghurt of platte kaas
- besmeer uw brood met minarine met 38% vet
- bereid warme maaltijden met vloeibare margarine, arachideolie, olijfolie of zonnebloemolie
- kies magere soorten vlees zoals een kalfslapje, kipfilet, rosbief of varkenshaasje
- eet 2 x per week vis zoals alaska pollak, kabeljauw of tongfilets
- eet 1 x per week vette vis zoals haring, makreel of zalm
Bron: Kostvaner.dk
Meer Informatie
-
Zoekt u nog meer informatie over de cholesterol? Dan kunt u onderstaande websites raadplegen: