Cholesterol

Wat is cholesterol?

Cholesterol is a substance that mainly is created by the body itself and partialy gets extracted from food. It's a greasy substance that flows through the blood vessels. Cholesterol has a 'good' (HDL) and 'bad' (LDL) variation. Bad cholesterol can stick to your blood vessel walls, causing constrictions and increase of blood pressure. This heightens your risk for heart- and vascular disseases.

Source: Gezondheid en wetenschap.be

Werking LDL en HDL-cholesterol

Source: Hartwijzer.nl

Wanneer heeft u een te hoge cholesterol?

U heeft een te hoge cholesterol als de waarden na een nuchter bloedonderzoek afwijken van deze waarden:

  • LDL-cholesterol: < 115 mg/dL
  • HDL-cholesterol bij mannen: > 40 mg/dL
  • HDL-cholesterol bij vrouwen: > 45 mg/dL
  • Totale cholesterol: < 190 mg/dL

Source: Gezondheid en wetenschap.be

Wat moet ik nu doen?

Bij een te hoge cholesterol moet u uw voedingspatroon aanpassen. Dit kan met de volgende tips:

  • vul uw brood- of warme maaltijd aan met rauwe groenten zoals een halve avocado, tomaat of wortel
  • eet 2 à 3 stukken fruit per dag, na de maaltijd of als tussendoortje
  • drink halfvolle melk
  • eet halfvolle yoghurt of platte kaas
  • besmeer uw brood met minarine met 38% vet
  • bereid warme maaltijden met vloeibare margarine, arachideolie, olijfolie of zonnebloemolie
  • kies magere soorten vlees zoals een kalfslapje, kipfilet, rosbief of varkenshaasje
  • eet 2 x per week vis zoals alaska pollak, kabeljauw of tongfilets
  • eet 1 x per week vette vis zoals haring, makreel of zalm

Bron: Kostvaner.dk

Meer Informatie
en_GB

Pin It on Pinterest

Share This