Cholesterol

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een stof die grotendeels in het lichaam zelf wordt aangemaakt en deels wordt opgenomen uit de voeding. Het is een vetachtige stof die door de bloedvaten stroomt. Cholesterol bestaat uit een ‘slechte’ (LDL) en een ‘goede’ (HDL) variant. Slechte cholesterol kan aan de bloedvatwanden blijven plakken, waardoor ze vernauwen en de bloeddruk stijgt. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Bron: Gezondheid en wetenschap.be

Werking LDL en HDL-cholesterol

Bron: Hartwijzer.nl

Wanneer heeft u een te hoge cholesterol?

U heeft een te hoge cholesterol als de waarden na een nuchter bloedonderzoek afwijken van deze waarden:

  • LDL-cholesterol: < 115 mg/dL
  • HDL-cholesterol bij mannen: > 40 mg/dL
  • HDL-cholesterol bij vrouwen: > 45 mg/dL
  • Totale cholesterol: < 190 mg/dL

Bron: Gezondheid en wetenschap.be

Wat moet ik nu doen?

Bij een te hoge cholesterol moet u uw voedingspatroon aanpassen. Dit kan met de volgende tips:

  • vul uw brood- of warme maaltijd aan met rauwe groenten zoals een halve avocado, tomaat of wortel
  • eet 2 à 3 stukken fruit per dag, na de maaltijd of als tussendoortje
  • drink halfvolle melk
  • eet halfvolle yoghurt of platte kaas
  • besmeer uw brood met minarine met 38% vet
  • bereid warme maaltijden met vloeibare margarine, arachideolie, olijfolie of zonnebloemolie
  • kies magere soorten vlees zoals een kalfslapje, kipfilet, rosbief of varkenshaasje
  • eet 2 x per week vis zoals alaska pollak, kabeljauw of tongfilets
  • eet 1 x per week vette vis zoals haring, makreel of zalm

Bron: Kostvaner.dk

Meer Informatie

Pin It on Pinterest

Share This