Blood pressure

Wat is bloeddruk?
Blood pressure causes the thrust for blood to flow through the veins. The pressure is dependent to the force at which the heart contracts and relaxes. There is a stolic (high) pressure and a diastolic (low) pressure. When bloodpressure is too high it can damage the blood vessel walls. It can cause calification of the blood vessel walls which causes contstrictions within the veins. This heightens the risk to heart- and vascular diseases.

Source: Gezondheid en wetenschap.be

Verschil tussen een normaal bloedvat, beginnende aderverkalking en een ernstig vernauwd bloedvat

Source: De gezondheidswinkel.be

Wat is een te hoge bloeddruk?

U heeft een te hoge bloeddruk als de waarden na meting hoger zijn dan:

  • 140/90 mmHg voor volwassenen
  • 140/85 mmHg voor suiker-/diabetespatiënten
  • 150/90 mmHg voor mensen vanaf 80 jaar

Source: Gezondheid en wetenschap.be

Wat moet ik nu doen?

Bij een te hoge bloeddruk moet u uw bewegings– en voedingspatroon aanpassen. Dit kan met volgende tips:

  •  Exercise
    • met vrienden of (klein)kinderen fietsen of wandelen naar de school of sportclub
    • fietsen of wandelen naar een dienstencentrum of andere locatie
    • als u slecht te been of rolstoelafhankelijk bent, kunt u ook zittend oefeningen doen met gewichtjes of rek- en strekoefeningen doen

Voor meer tips over beweging kunt u terecht op onze bewegingspagina.

  •  Nutrition
    Beleg uw brood met:
    • halve plakjes kaas of toespijs
    • magere kaas/smeerkaas, gekookte ham, kalkoen- of kipfilet of rosbief

Vervang zout bij het bereiden van de warme maaltijd door andere specerijen en gedroogde of verse kruiden.
Vervang een bouillonblokje door een bouillonblokje zonder zout.

Bruine boterham met half plakje kaas Bruine boterham dun besmeerd met boter Bruine boterham met vleessalade

Bron: Kostvaner.dk

Meer Informatie

Zoekt u nog meer informatie over de bloeddruk? Dan kunt u onderstaande websites raadplegen:

en_GB

Pin It on Pinterest

Share This