Vereniging Ruddersstove (OCMW Brugge) scoort vijfde ‘Smiley’ op rij

Half januari kreeg vereniging Ruddersstove (OCMW Brugge) een audit door Vinçotte. Vinçotte is erkend door het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. De audit leverde opnieuw een positief eindresultaat op. Ruddersstove scoort de vijfde ‘Smiley’ op een rij.

Directeur Lieven ASTAES: “Deze ‘Smiley’ is een bijzonder waardevol certificaat, waar we bij Ruddersstove erg trots op zijn. Het bevestigt dat alles hier gebeurt volgens de regels van de kunst. FAVV onderstreept dat ons team werkt volgens een uitgekiend autocontrolesysteem, op maat van een omvangrijke organisatie. Daardoor voldoen we permanent aan alle wettelijke vereisten inzake voedselveiligheid.”

Die vereisten zijn zeer strikt vastgelegd. Ruddersstove vertaalt ze in procedures op maat binnen de werking van de keuken. De kwaliteitscontrole begint bij de selectie van leveranciers en de ontvangst van goederen. Daarna gaat het van opslag, over bewaring en productie, tot aan de portionering en distributie van maaltijden. Zowel bij de warme als koude lijn moet de keuken op elk moment met tal van richtlijnen rekening houden.

Dat lukt, beaamt directeur ASTAES: “Ons personeel is helemaal vertrouwd met de procedures. Het uitgewerkte HACCP-systeem met kritische controlepunten is gebaseerd op duidelijke beheers- en correctiemaatregelen. We hebben die bij Ruddersstove volledig onder de knie.”

Die filosofie levert Vereniging Ruddersstove dus voor de vijfde keer een uitzonderlijk goed auditrapport op. Er staat geen enkele A-opmerking van ‘grote impact’ in het verslag. Twee B-opmerkingen worden in de zeer nabije toekomst bijgestuurd.

Schepen Pablo ANNS: “Deze erkenning is uiteraard een opsteker. Ruddersstove draait niet voor niets om ‘maaltijdzorg met een plus’. We bereiden dagelijks voedselveilige, lekkere en gezonde maaltijden voor meer dan 2.000 consumenten in de regio. Dat gebeurt met ambitie en kennis van zaken. Zowel het FAVV-controlesysteem, de consequente procedures op de werkvloer als de registratie van kritische punten, dragen bij tot de kwaliteit van onze dienstverlening. Daarnaast houden onze kwaliteitsverantwoordelijken geregeld interne audits. Het helpt om maaltijdzorg en -productie op elkaar af te stemmen, zonder dat we voedselveiligheid uit het oog verliezen.”

Ruddersstove investeert als werkgever ook sterk in op opleiding en vorming. In coronatijd werd een alternatief opleidingsmodel ontwikkeld. Via toolbox meetings konden medewerkers één op één de instructies opfrissen en daarna een quiz afleggen bij de kwaliteitsverantwoordelijke. De uitkomst was steeds dezelfde: kwaliteit garanderen doorheen het hele productieproces.

Schepen ANNYS: “Het dagelijkse engagement en de zorgzame werkattitude van het team bij Ruddersstove rendeert: dat bewijst deze Smiley van het FAVV. Sinds 2020 bereiden en bezorgen we samen met OCMW Jabbeke en Blankenberge maaltijden aan huis en in buurtcentra. De afzetmarkt groeit, net als de werkdruk, en daar speelt de coronacrisis sinds maart vorig jaar een rol in. Door die druk zijn we extra alert voor het welbevinden van het personeel. We monitoren het via een uitgekiend welzijnsbeleid, geïntegreerd in de dagelijkse werking. Personeelszorg met een plus: ook dat stellen de medewerkers op prijs.”

Die geoliede dynamiek heeft Ruddersstove dus haar vijfde Smiley op een rij opgeleverd. De directie en het bestuur vonden het een reden om bij uitstek om rustig te vieren met het hele team, met een drankje en een hapje erbij. Uiteraard gebeurde alles coronaproof… en met smaak!

nl_BE

Pin It on Pinterest

Share This