Gezondheids-
risico’s

Het is steeds duidelijker dat voeding een grote rol speelt voor de gezondheid. Daarom streven wij als welzijnsvereniging om naast onze hoofdtaak, het aanbieden van lekkere, gezonde en gepersonaliseerde maaltijden, onze klanten op een eenvoudige wijze te informeren over veel voorkomende gezondheidsrisico’s.

Bloeddruk

De bloeddruk geeft de stuwing van het bloed door de bloedvaten weer. De druk is afhankelijk van de kracht waarmee het hart samentrekt en ontspant. Er is een bovendruk (systolische bloeddruk) en een onderdruk (diastolische bloeddruk). Een te hoge bloeddruk is schadelijk voor de bloedvatwanden. Ze kan verkalking van de bloedvaten veroorzaken, waardoor er vernauwing van de bloedvaten optreedt. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.

Bron: De gezondheidswinkel.be

Bron: Gezondheid en wetenschap.be

Botontkalking

Botontkalking wordt in de medische wereld omschreven als osteoporose. Bij de aandoening breekt bot sneller af dan het lichaam het aanmaakt. De kwaliteit van de botten vermindert en u loopt meer kans op breuken. Botontkalking is een ouderdomskwaal die het vaakst voor komt bij vrouwen vanwege de menopauze. De aandoening ontstaat door een tekort aan calcium en vitamine D. Botbreuken komen in deze context het vaakst voor op de heup, pols en wervels.qsdf

Buikloop

Buikloop is een verandering van uw stoelgang, ook wel diarree genoemd. U moet vaker naar het toilet, de hoeveelheid van uw stoelgang verandert en uw stoelgang is wateriger dan anders. De oorzaken van buikloop zijn divers:

  • bijwerking van uw medicatie
  • buikgriep
  • infecties
  • ontstekingen in de darmen

We spreken niet over buikloop als de stoelgang gedurende korte tijd minder vast is dan gebruikelijk.

Bron: https://www.mlds.nl/

Bron: Hartwijzer.nl

Cholesterol

Cholesterol is een stof die grotendeels in het lichaam zelf wordt aangemaakt en deels wordt opgenomen uit de voeding. Het is een vetachtige stof die door de bloedvaten stroomt. Cholesterol bestaat uit een ‘slechte’ (LDL) en een ‘goede’ (HDL) variant. Slechte cholesterol kan aan de bloedvatwanden blijven plakken, waardoor ze vernauwen en de bloeddruk stijgt. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Kauw- en slikproblemen

Kauw- en slikproblemen is een ander woord voor dysfagie. U ervaart pijn bij het slikken of verslikt zich tijdens het eten. Daarnaast heeft u het gevoel dat voedselresten blijven hangen in de slokdarm na het doorslikken. Wanneer u hierdoor minder gaat drinken, kan er uitdroging en ondervoeding optreden. 

Bron: Sphere-nutrition.be

Bron: BoekesteinFysio.nl

Metabool syndroom

Het metabool syndroom bestaat uit verschillende symptomen die een grotere kans geven op suikerziekte/diabetes mellitus type 2 en op hart- en vaatziekten. Het metabool syndroom veroorzaakt een verstoorde stofwisseling. Het lichaam wordt minder gevoelig voor insuline: dit hormoon houdt uw suikerniveau op peil. U heeft insuline nodig zodat suiker in uw cellen wordt toegelaten.

Mondhygiëne


Mondhygiëne is de dagelijkse verzorging van de mond en het gebit om deze gezond te houden en cariës en tandvleesontstekingen te voorkomen, en zo ook de kans op focale infecties te minimaliseren.

Poets twee keer dag uw tanden met een hand- of elektrische tandenborstel en een fluoridehoudende tandpasta tandplak en gaatjes om te voorkomen.

Bron: EHBO-post-standdaartbuiten.nl

Nierschade

De nieren filteren het bloed door afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Ze regelen ook de bloeddruk. De snelheid waarmee de nieren het bloed filteren, is de filtratiesnelheid.

Nieren zorgen er ook voor dat het lichaam zichzelf niet vergiftigt: ze houden water en zouten in evenwicht. Wanneer de nieren minder goed functioneren, hopen afvalstoffen zich op in het lichaam en stijgt de bloeddruk. Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

Als u een hoge bloeddruk of suikerziekte/diabetes mellitus type 2 heeft, kunt u het best jaarlijks uw nieren laten controleren. Achteruitgang van de nieren is onomkeerbaar, maar met de juiste zorgen kunt u het proces vertragen.

Ondervoeding

Ondervoeding ontstaat als iemand een langere tijd minder energie of voedingsstoffen binnen krijgt, dan nodig is om gezond te blijven.

Ondervoeding kan ontstaan doordat iemand te weinig eet of extra energie en voedingsstoffen verbruikt. Het probleem speelt vooral bij zieken en ouderen. Ondervoeding kan ook komen door problemen met kauwen of slikken. 

Bij het signaleren van ondervoeding moet de huisarts worden ingeschakeld. Familieleden of verzorgers zien het gezondheidsprobleem over het algemeen eerder dan de patiënt zelf. 

Bron: BoekesteinFysio.nl

Overgewicht

Bij overgewicht heeft u een te hoog gewicht in verhouding tot uw lengte. Langdurig overgewicht kan klachten aan de ledematen veroorzaken, net als een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Extreem overgewicht noemen we obesitas.

Overgewicht wordt doorgaans veroorzaakt doordat u meer eet dan u verbruikt. Het voedsel stapelt zich op in het lichaam in de vorm van vet. Een verstoord voedingspatroon kan emotionele of fysieke oorzaken hebben. Raadpleeg uw huisarts of diëtist voor degelijk advies.

Suikerziekte

Suikerziekte wordt ook wel Diabetes Mellitus type 2 genoemd. Door de aandoening is de suikerspiegel in het bloed te hoog, omdat het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt of minder gevoelig is voor insuline. Er zijn eigenlijk te weinig sleutels (insuline) om de celdeuren te kunnen openen, ofwel passen de sleutels (insuline) niet meer goed op de celdeuren. Insuline is het hormoon dat uw suikerspiegel op peil houdt.

Bron: https://www.mlds.nl/

Verstopping

Verstopping noemen we ook onregelmatige stoelgang of obstipatie. De stoelgang is bij iedereen anders, maar er als u na drie dagen geen ontlasting heeft gehad, spreken we over verstopping. De ontlasting is dan te lang aanwezig in de dikke darm, verhardt en droogt uit. Verstopping kan worden veroorzaakt door:

  • te weinig beweging
  • te weinig vezelrijke voeding
  • te weinig drinken
  • bij aandrang niet naar het toilet gaan
  • geneesmiddelen (ijzerpreparaten of maagzuurremmers)
  • afwijkingen aan de darmwand
  • prikkelbare darmsyndroom
  • trage transittijd
nl_BE

Pin It on Pinterest

Share This