Ondervoeding

Bij ondervoeding verliest u ongewenst gewicht, waardoor uw spier- en vetmassa afneemt. Hierdoor bent u vatbaarder voor ziektes en herstelt u trager. Ondervoeding kan verschillende fysieke of emotionele oorzaken hebben. Daarnaast kan uw behoefte aan eten afnemen door medicatie of door verminderde smaak en/of reuk.

Bron: Academie Geneeskunde.be

U lijdt aan ondervoeding als u ongewenst gewicht verliest. U verliest in dit geval 5% van uw gewicht in 1 maand tijd of u verliest 10% van uw gewicht in 6 maanden tijd.

Ook uw Body Mass Index (BMI) is bepalend. Als u ouder bent dan 65 jaar en u heeft een BMI lager dan 20 kg/m2, bent u ondervoed. U kunt hier uw BMI berekenen.

Bron: Stuurgroep Ondervoeding.nl

Bij ondervoeding moet u uw voedingspatroon aanpassen. Dit kan met de volgende tips:

  • eet uw soep 30-60 minuten voor uw maaltijd
  • voeg na het koken van uw groenten een klontje boter toe
  • gebruik volle melkproducten en volle yoghurt
  • beleg uw brood met extra plakjes kaas, smeer een dikkere laag smeerkaas of neem extra toespijs
  • neem een rolletje kaas of toespijs tussen de maaltijden door
  • voeg gevogelte, vis, vlees of room toe aan uw soep
  • besmeer uw brood met roomboter
  • bereid uw warme maaltijd met roomsaus

Meer tips over voeding vindt u op de pagina over gezonde voeding.

Bruine boterham belegd met smeerkaas Bruine boterham belegd met confituur Bord met wat bereide vis

Bron: Kostvaner.dk

Zoekt u nog meer informatie over ondervoeding? Dan kunt u onderstaande websites raadplegen:

Bent u geïnteresseerd in voeding en wilt u er graag meer over weten? Dan kunt u altijd een diëtist in uw buurt raadplegen. Raadpleeg de lijst met adressen hier.

Wanneer boodschappen en maaltijden bereiden te zwaar wordt, dan kunt u een beroep doen op de dienst Maaltijden aan Huis. Wij leveren aan huis, u bepaalt op welke dagen u de maaltijd wenst te ontvangen.

Er is dagelijks keuze uit twee koude maaltijden om zelf op te warmen en twee koude schotels. We leveren de maaltijden in handige kunststofschalen die geschikt zijn de klassieke heteluchtoven en de microgolf. Als u een hogere zorgnood heeft, leveren we de maaltijden op verzoek warm aan huis.

We kunnen maaltijden aanpassen aan uw behoefte op het vlak van textuur (gemixt of gesneden), dieet (licht verteerbaar of zacht vlees; bijvoorbeeld gehakt) of allergie (gluten of lactose). Aanpassingen gebeuren altijd op basis van een doktersattest.

U kunt zich hier aanmelden voor de Maaltijden aan Huis.