Nierschade

De nieren filteren het bloed door afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Ze regelen ook de bloeddruk. De snelheid waarmee de nieren het bloed filteren, is de filtratiesnelheid.

Nieren zorgen er ook voor dat het lichaam zichzelf niet vergiftigt: ze houden water en zouten in evenwicht. Wanneer de nieren minder goed functioneren, hopen afvalstoffen zich op in het lichaam en stijgt de bloeddruk. Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

Als u een hoge bloeddruk of suikerziekte/diabetes mellitus type 2 heeft, kunt u het best jaarlijks uw nieren laten controleren. Achteruitgang van de nieren is onomkeerbaar, maar met de juiste zorgen kunt u het proces vertragen.

Bron: Nierstichting.nl

Werking nieren

Bron: EHBO-post-standdaartbuiten.nl

U heeft nierschade als de filtratiesnelheid (GFR) van de nieren afneemt:

  • Licht tot matig verlaagd: 45-60 ml/min
  • Matig tot ernstig verlaagd: 30-45 ml/min
  • Ernstig verlaagd: 15-30 ml/min
  • Nierfalen/Nierdialyse: < 15 ml/min

Nierschade beïnvloedt ook het creatininegehalte in uw bloed. Dit is een afvalstof van de spieren die door de nieren wordt uitgescheiden. U heeft nierschade als deze waarden verhogen naar:

  • Matig verhoogd: 30-300 mg/g
  • Ernstig verhoogd: > 300 mg/g

Bron: Artsenwijzer.info

Bij nierschade moet u uw voedingspatroon aanpassen. Daarnaast doet u er goed aan om een diëtist te contacteren. Dit kan met de volgende tips:

  • beleg uw brood met halve plakjes kaas of toespijs
  • kies magere kaas/smeerkaas, gekookte ham, kalkoen- of kipfilet of rosbief
  • vervang zout tijdens het koken door andere specerijen en gedroogde of verse kruiden
  • vervang uw bouillonblokje voor een bouillonblokje zonder zout

Meer tips over voeding vindt u op de pagina over gezonde voeding en pagina over bloeddruk.

Bruine botherham met 1/3de plakje kaas Bruine botherham met dun laagje confituur Bord met een sneetje ham

Bron: Kostvaner.dk

Zoekt u nog meer informatie over nierschade? Dan kunt u onderstaande websites raadplegen:

Bent u geïnteresseerd in voeding en wilt u er graag meer over weten? Dan kunt u altijd een diëtist in uw buurt raadplegen. Raadpleeg de lijst met adressen hier.

Wanneer boodschappen en maaltijden bereiden te zwaar wordt, dan kunt u een beroep doen op de dienst Maaltijden aan Huis. Wij leveren aan huis, u bepaalt op welke dagen u de maaltijd wenst te ontvangen.

Er is dagelijks keuze uit twee koude maaltijden om zelf op te warmen en twee koude schotels. We leveren de maaltijden in handige kunststofschalen die geschikt zijn de klassieke heteluchtoven en de microgolf. Als u een hogere zorgnood heeft, leveren we de maaltijden op verzoek warm aan huis.

We kunnen maaltijden aanpassen aan uw behoefte op het vlak van textuur (gemixt of gesneden), dieet (zoutarm) of allergie (gluten of lactose). Aanpassingen gebeuren altijd op basis van een doktersattest.

U kunt zich hier aanmelden voor de Maaltijden aan Huis.