Mondhygiëne

Een verzorgd gebit helpt gezondheidsproblemen voorkomen. Iedereen heeft in mindere of meerdere mate last van tandplak en tandsteen. Dit is een dunne en ondoorzichtige laag die zich hecht op uw tanden. U kunt ze zelf verwijderen als u minstens 2 keer per dag uw tanden poetst. Na 48 uur verhardt tandplak en wordt het tandsteen. Om dat te verwijderen, moet u naar een tandarts. Als u uw gebit niet goed verzorgt, kunt u ontstoken tandvlees of gaatjes in uw tanden krijgen.

Als u een kunstgebit heeft, moet u het dagelijks reinigen met een bruistablet in water. Kijk ook na of uw kunstgebit goed past: als dat niet het geval is, wordt eten moeilijker en kunt u gewicht verliezen. Hierover kunt u meer lezen op onze e pagina over ondervoeding.

U kunt ook last hebben van een droge mond door hormonale veranderingen, bijwerkingen van uw medicatie of omdat u te weinig drinkt. Minder speeksel in de mond kan tandbederf ook in de hand werken.

Bron: Gezondheid en wetenschap.be

Volg deze stappen om uw mond of (kunst)gebit goed te reinigen:

 • poets minstens 2x per dag uw tanden met fluoridetandpasta
 • reinig 1x per dag tussen de tanden reinigen met een tandenstoker of flosdraad.
 • spoel 1x per dag uw mond met mondwater
 • ga minstens 1x per jaar op controle bij de tandarts
 • reinig uw kunstgebit dagelijks met een bruistablet in water
 • optioneel:
  • gebruik interdentale borsteltjes om tussen uw tanden te reinigen
  • gebruik een tongschraper om uw tong te reinigen

Deze tips zijn belangrijk om het glazuur van uw tanden te beschermen:

 • beperk het gebruik van frisdrank en fruitsap
 • eet per dag 3 grote maaltijden en 3 à 4 tussendoortjes

Meer tips over voeding vindt u op onze pagina over gezonde voeding.

Bron: Gezondheid en wetenschap.be

Zoekt u nog meer informatie over de mondhygiëne? Dan kunt u onderstaande websites raadplegen:

Bent u geïnteresseerd in voeding en wilt u er graag meer over weten? Dan kunt u altijd een diëtist in uw buurt raadplegen. Raadpleeg de lijst met adressen hier.

Wanneer boodschappen en maaltijden bereiden te zwaar wordt, dan kunt u een beroep doen op de dienst Maaltijden aan Huis. Wij leveren aan huis, u bepaalt op welke dagen u de maaltijd wenst te ontvangen.

Er is dagelijks keuze uit twee koude maaltijden om zelf op te warmen en twee koude schotels. We leveren de maaltijden in handige kunststofschalen die geschikt zijn de klassieke heteluchtoven en de microgolf. Als u een hogere zorgnood heeft, leveren we de maaltijden op verzoek warm aan huis.

We kunnen maaltijden aanpassen aan uw behoefte op het vlak van textuur (gemixt of gesneden), dieet (zacht vlees; bijvoorbeeld gehakt) of allergie (gluten of lactose). Aanpassingen gebeuren altijd op basis van een doktersattest.

U kunt zich hier aanmelden voor de Maaltijden aan Huis.