Kauw- en slikproblemen

Kauw- en slikproblemen is een ander woord voor dysfagie. U ervaart pijn bij het slikken of verslikt zich tijdens het eten. Daarnaast heeft u het gevoel dat voedselresten blijven hangen in de slokdarm na het doorslikken. Wanneer u hierdoor minder gaat drinken, kan er uitdroging en ondervoeding optreden. Meer info vindt u op de pagina over ondervoeding.

Bron: UZ Gent en Gezondheid en wetenschap.be

Zijaanzicht van de werking van de slokdarm en toont hoe slikproblemen zich voordoen

Bron: Sphere-nutrition.be

U heeft kauw- en slikproblemen als u het gevoel heeft dat u uw eten niet volledig kunt doorslikken, of als tijdens het eten het voedsel of de vloeistof uit uw mond valt. U verslikt zich geregeld of moet veel hoesten tijdens de maaltijd. Daarnaast kan uw behoefte aan eten verminderen en kunt u ongewenst gewicht verliezen.

Bronnen: Gezondheid en wetenschap.be en AZ St. Lucas Brugge

U moet uw voedingspatroon aanpassen, bij voorkeur onder toezicht van een diëtist en logopedist. Deze tips helpen alvast:

  • eet uw maaltijden aan tafel en in rust zonder een boek, krant, tablet, telefoon, televisie of tijdschrift in de buurt
  • eet kleinere porties, verspreid over de dag
  • neem kleine hapjes en kauw goed
  • slik geconcentreerd
  • eet in een rechte zithouding, zodat het voedsel gemakkelijker door de keel glijdt
  • mix indien nodig voeding
  • dik vloeibare voedingsmiddelen in met koekjes- of rijstmeel
  • kies zacht voedsel zoals fruitmousse, smeerkaas, platte kaas, filet américain, crème paté, blinde vink, gehakt, kabeljauw of zalm

Meer tips over voeding vindt u op onze pagina over gezonde voeding.

Kommetje met wat gepureerde groenten Kommetje met wat appelmoes Kommetje met wat gepureerde groenten

Bron: Kostvaner.dk

Zoekt u nog meer informatie over kauw- en slikproblemen? Dan kunt u onderstaande websites raadplegen:

Bent u geïnteresseerd in voeding en wilt u er graag meer over weten? Dan kunt u altijd een diëtist in uw buurt raadplegen. Raadpleeg de lijst met adressen hier.

Wanneer boodschappen en maaltijden bereiden te zwaar wordt, dan kunt u een beroep doen op de dienst Maaltijden aan Huis. Wij leveren aan huis, u bepaalt op welke dagen u de maaltijd wenst te ontvangen.

Er is dagelijks keuze uit twee koude maaltijden om zelf op te warmen en twee koude schotels. We leveren de maaltijden in handige kunststofschalen die geschikt zijn de klassieke heteluchtoven en de microgolf. Als u een hogere zorgnood heeft, leveren we de maaltijden op verzoek warm aan huis.

We kunnen maaltijden aanpassen aan uw behoefte op het vlak van textuur (gemixt of gesneden), dieet (energiebeperkt of zoutarm) of allergie (gluten of lactose). Aanpassingen gebeuren altijd op basis van een doktersattest.

U kunt zich hier aanmelden voor de Maaltijden aan Huis.