Botontkalking

Botontkalking wordt in de medische wereld omschreven als osteoporose. Bij de aandoening breekt bot sneller af dan het lichaam het aanmaakt. De kwaliteit van de botten vermindert en u loopt meer kans op breuken. Botontkalking is een ouderdomskwaal die het vaakst voor komt bij vrouwen vanwege de menopauze. De aandoening ontstaat door een tekort aan calcium en vitamine D. Botbreuken komen in deze context het vaakst voor op de heup, pols en wervels.

Osteoporose

Bron: Gezondheid en wetenschap.be

Het beginstadium van botontkalking geeft weinig of geen klachten. In een verder gevorderd stadium kunnen er op korte tijd meerdere botbreuken optreden. Als u een vermoeden van botontkalking heeft wanneer u ouder bent dan 65 jaar, of als vrouw in de menopauze, neem dan contact op met uw huisarts.

Bron: Gezondheid en wetenschap.be

Bij botontkalking moet u uw bewegings- en voedingspatroon aanpassen. Dit kan met de volgende tips:

 • Beweging
  • met vrienden of (klein)kinderen fietsen of wandelen naar de school of sportclub
  • fietsen of wandelen naar een dienstencentrum of andere locatie
  • als u slecht te been of rolstoelafhankelijk bent, kunt u ook zittend oefeningen doen met gewichtjes of rek- en strekoefeningen doen

Voor meer tips over beweging kunt u terecht op onze bewegingspagina.

 • Voeding
  • drink halfvolle melk
  • eet halfvolle yoghurt of platte kaas
  • drink of eet melk en/of melkproducten van plantaardige bronnen waaraan calcium is toegevoegd zoals soja
  • platte kaas zonder toegevoegde suikers en zoetmiddelen
  • een plakje kaas voor op brood
  • eet blokjes kaas voor tussendoor

Voor meer tips over voeding kunt u terecht op onze pagina over gezonde voeding.

Bruine boterham met een sneetje kaas Bruine boterhaam met smeerkaas Kommetjes met havermout

Bron: Kostvaner.dk

Bent u geïnteresseerd in voeding en wilt u er graag meer over weten? Dan kunt u altijd een diëtist in uw buurt raadplegen. Raadpleeg de lijst met adressen hier.

Wanneer boodschappen en maaltijden bereiden te zwaar wordt, dan kunt u een beroep doen op de dienst Maaltijden aan Huis. Wij leveren aan huis, u bepaalt op welke dagen u de maaltijd wenst te ontvangen.

Er is dagelijks keuze uit twee koude maaltijden om zelf op te warmen en twee koude schotels. We leveren de maaltijden in handige kunststofschalen die geschikt zijn de klassieke heteluchtoven en de microgolf. Als u een hogere zorgnood heeft, leveren we de maaltijden op verzoek warm aan huis.

We kunnen maaltijden aanpassen aan uw behoefte op het vlak van textuur (gemixt of gesneden), dieet (energiebeperkt of zoutarm) of allergie (gluten of lactose). Aanpassingen gebeuren altijd op basis van een doktersattest.

U kunt zich hier aanmelden voor de Maaltijden aan Huis.